Hvad er parabener?

“Parabener mig her og der”, sagde en bekendt forleden og understregede sin frustration over, at det snart er umuligt at finde ud af, hvad der er godt og skidt. Det fik mig til at tænke lidt over, om vi mon er gode nok til at forklare os i vores branche? Ved vores kunder, hvad f.eks. parabener er? Og ved de, hvorfor nogle af os har valgt, at vi helst vil undgå dem i de produkter, vi sælger?

Parabener kan ryste din hormonbalance

Forskning har påvist, at parabener kan påvirke kroppen på samme måde som østrogen. Dette kan føre til reduceret muskelmasse, ekstra fedtlagring samt forstørrede bryster og nedsat forplantningsevne hos mænd. Hos kvinder kan parabener tilsyneladende øge risikoen for brystkræft. Så er det, at jeg allerede har hørt nok til at træffe min beslutning: Jeg vil i størst muligt omfang undgå at bruge kosmetiske produkter, der indeholder parabener!

Hvad hedder parabener?

Du skal kigge efter disse navne i indholdsdeklarationen på dine produkter:

– Methylparaben
– Ethylparaben
– Propylparaben
– Isopropylparaben
– Sodium Methylparaben
– Butylparaben
– Isobutylparaben

Det er alt sammen parabener. De to understregede er de værste iflg. Sundhedsstyrelsen.

Hårpleje uden parabener

Det er klart, at vores interesse primært ligger i de produkter, vi importerer og sælger i Danmark – nemlig hårprodukter fra Inebrya. Her er det så lækkert, at alle produkterne med undtagelse af nogle få  er uden parabener. Og endnu bedre er det, at vi – som en af de få i Danmark – tilbyder et komplet hårfarve program uden parabener til frisører.

Du kan jo besøge vores online butik med shampoo og andre hårprodukter uden parabener, hvis du har lyst.

Betyder parabener noget for dig?

Vi vil rigtig gerne høre fra dig om din holdning til parabener i hårprodukter – og i det hele taget. Er det noget, der betyder noget for dig? Og hvis du har små børn – bruger du shampoo m.m. med parabener i til dem?

Del på Facebook
 • 16 Kommentarer
 • Oprettet den 13/02/2009
 
 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 10:10
  Kommentar fra Helle

  Godt at I tager det med parabener så alvorligt!

  Det er ikke til at holde ud at tænke på alle de giftige stoffer man risikerer at komme i håret osv. Ville ønske at alle var super forsigtige som I er! 🙂

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 15:25
  Kommentar fra Thomas

  Hej Helle
  Tak – og velkommen her! Vi ved, at det er muligt at fremstille god (faktisk bedre) shampoo og andre hårprodukter uden at bruge parabener. Så når kvaliteten ikke bliver dårligere, er det altså svært at forsvare de billige produkter fyldt med kemi.

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 17:45
  Kommentar fra melanie weilguny jensen

  Hvis man går ind og googler “parabener” og ser på sundhedsstyrelsens hjemmeside (og mange andre), kan man læse at det at parabener giver brystkræft og alt muligt andet forfærdeligt er skrækhistorier. Der er så små mængder af parabener i kosmetik, mad og lotions at det ikke rigtig gør nogen forskel for din krop. Ja man kan blive allergisk, men det kan man af så meget andet også. Men det er jo ikke for sjov at sundhedsstyrelsen giver grønt lys til to af de mest brugte parabener…
  Har I overhoved undersøgt sagen?

  • Oprettet den 13/02/2009 klokken 18:06
   Kommentar fra Thomas

   Naturligvis har vi undersøgt sagen. Men ved du hvad? Du bruger bare alle de parabener, du vil – det er helt OK med os. Vi blander os heller ikke i, om folk ryger…

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 13:28
  Kommentar fra Lena

  Det lyder ikke som om at i har undersøgt det grundigt nok. hvis i går ind på positiv-listen over stoffer der må bruges i madvarer for eksepel, så står der faktisk to parabener: methyl-paraben og ethyl-paraben. Når stoffer står på den liste er det fordi de er testet så godt at de for lov at blive brugt i fødevarer, og det er ikke hvad som helst der får lov til at stå der… er der den mindste tvivl om at stoffet er skadeligt for mennesker så kommer det ikke på den liste… så prøv lige at undersøg det igen…

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 13:32
  Kommentar fra Thomas

  Hej Lena

  Jeg tror, du skal prøve at læse igen? Der står klokkeklart i artiklen, at det er de to understregede parabener, der er de værste.

  Jeg kunne godt tænke mig at spørge dig om, hvor mange stoffer på positivlisten for madvarer, du tror, der er kendte som farlige i et eller andet omfang? Jeg kan afsløre, at det er mange!

  Men du skal blot bruge parabener, som du vil – bare du ikke forsøger at bilde andre ind, at det er uden risici. Det er ganske enkelt ikke artigt!

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 20:36
  Kommentar fra Lena

  Hej Thomas.
  jeg synes du skal prøve at besøge fødevarestyrelsens hjemmeside eller hjemmesiden miljø og sundhed. det virker som om du kun forholder dig til det der står på denne side.

  • Oprettet den 13/02/2009 klokken 20:55
   Kommentar fra Thomas

   Den kender jeg skam godt. Prøv til gengæld at besøge en 3-400 andre hjemmesider på dansk og engelsk, der handler om parabener 😉

   Men lad os se lidt på det. Tjek denne: http://www.netsundhedsplejerske.dk/artikler/index.php?option=laes&id=48

   Og denne: http://dinhverdag.astma-allergi.dk/deklarationer/forbruger/parabener

   Jeg har dig mistænkt for at være fra en af de leverandører, der ikke kan tilbyde markedet produkter uden parabener. Er du det? Og hvis du ikke er – hvad er så dit ærinde? Du bliver ved at omtale parabener godkendt til madvarer – men her på siden advares mod to parabener, der bestemt IKKE er godkendte.

   Meld ud med dine motiver?

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 11:19
  Kommentar fra Karina

  Hej,

  Jeg har for nylig set “Mission:Baby” på DR1 hvilket jeg følger intenst med i, da min kæreste og jeg ihærdigt forsøger på, at blive forældre. Derfor søger jeg nettet for alt hvad der findes af make-up, hårfarve, shampoo, vaskemiddel etc. UDEN parabener i, da man i “Mission:Baby” nøje forklarede, at parabener altså IKKE er godt for sådan nogen som os, der hjertens gerne vil være forældre. Derfor synes jeg, at det er SKØNT at finde en hjemmeside som denne, hvor indehaveren virker interesseret i emnet, og når man som jeg ikke kan leve uden mascara, hårfarvning osv er det jo fedt at vide, at man kan købe produkter uden alt det l*** i.

  • Oprettet den 13/02/2009 klokken 13:27
   Kommentar fra Thomas

   Hej Karina
   Tak for din kommentar – den er vi glade for! Vi mener, at når der nu findes produkter som dem fra Inebrya, der både VIRKER og dufter dejligt – men er uden de skadelige stoffer – hvorfor så ikke markedsføre dem?

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 13:14
  Kommentar fra Karina

  Lige præcis 😉

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 21:47
  Kommentar fra maibritt

  Hej.
  Jeg har læst lidt af det i alle skriver.. Det er rigtigt fint at advare om visse parabener, da de jo rigtig nok er under mistanke for at være bære af det kvindlige hormon østrogen. Faktisk er der lige blevet fjernet fra positiv listen E 216 og E217.
  Vi skal alle tænke over hvad vi omgiver os med og smør vores kroppe med.. Men når det er sagt, så er det nærmest UMULIGT, at undgå miljøgifte. Vi er omgivet af gift og er i berøring med mange forskellige hver dag.
  Nogle er langt værre end disse konserverende parabener.Tænk på at mange gifte er luftbårne eller føres rundt med havstrømmen, som kan komme langvejs fra!! Faktisk er vi her i denne del af verden ikke de værst udsatte. Tænk på de stakels Grøndlændere, som får alt vores affald ført med havstrømmen, sjovt nok er deres vand det reneste.
  De er de mest forgiftede mennesker på denne klode!
  Som jeg har forstået det, så giver parabener ikke allergi. Det kan nærmer være visse andre ingredienser der er synderen.
  MEN, jeg holder mit barn og jeg selv LANGT væk fra parabener og tænker så ellers over hvilket legetøj, regntøj osv osv osv…. ledninger, gulve, gulvtæpper… Alt er der gift i!! SLIK er der mange parabener i.. Og det ryger lige direkte ind i systemet og ud iggen.. I vores VAND!! Jeg kan blive ved.
  + –

  Nu gider jeg ingen overfald, da jeg er imod gifte, men det er umuligt helt at undgå dem.. DESVÆRRE!!

  Til slut vil jeg lige nævne, at man har udregnet at mennesker dagligt er udsat for ca. 50 mg parabene.
  Der er lavet undersøgelser hvor man har sprøjtet parabener ind i mus og havørrede. Men langt større mængder, 1000 mg pr. kg kropsvægt. Og her var der kun en lille effekt. Dette svare til at mennesker skal indtage 60.000mg dagligt!! DET er MEGET!! Og det gør vi jo ikke.. Men hvis vi nu lægger alle de andre gifte, som Pce, PVC og Phtahlater.. Ja så er vi temmelige giftige.
  PUUHHHA øv for en giftig verden vi lever i.. Mennesket har døm sig selv.

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 18:32
  Kommentar fra Mette

  Om folk vil bruge produkter med parabener eller ej er jo op til den enkelte at bestemme.

  Der er ganske rigtigt parabener i mange ting og mange af dem er svære at “undvære”, men når man nu har valget at vælge produkter til håret, kroppen osv UDEN parabener, ja så er valget for mig ganske klart.

  Herhjemme er i hvert fald meget observante på det!

  /Mette

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 07:32
  Kommentar fra Søren

  Det er utroligt at dem der bruger produkter med alle mulige kemikalier i, også er parat til at stole på, at det ikke kan påvirke vores miljø og samfund. Desværre kan vi ikke blive ved med at lade jer dumme forbrugere vælge selv. Forbrugeren er meget tit direkte indoktrineret af kapitalens interesser og ved ikke selv, at de er slave for mangelfuld oplysning af ricici på fx hårprodukter, tilsætning i madvarer, gift i tøj, dampe fra tryksager osv. TAG JERES EGET LIV ALVORLIGT OG DROP DET GIFTIGE VALG. Jeres hår og tøj er smukt uden alle de sager. TAG ANSVAR for miljøet frem for at I tror det ser smart ud med fedtet creme i garnet. / Søren.

 • Oprettet den 13/02/2009 klokken 19:51
  Kommentar fra henriette

  hej alle sammen jeg syntes lige i skal læse det her http://dinhverdag.astma-allergi.dk/deklarationer/forbruger/parabener
  der er ikke noget farligt ved parbener det er jo også i alt vores mad.

  • Oprettet den 13/02/2009 klokken 01:17
   Kommentar fra admin

   Kære Henriette
   Du blander pærer og bananer. De fleste parabener benyttet i kosmetiske produkter ER netop blandt de farlige. At der er nogle typer parabener i din mad, frikender jo ikke alle parabener. Det, du skriver, svarer til at sige: “Der er nogle spritbillister, der ikke kører galt. Ergo er det ikke farligt at køre med en skid på”.

Skriv et svar

* - skal udfyldes